TORBA KANUNUNUN ÖZETİ
01-DOĞUM BORÇLANMASI
Emeklilik için yaş ve sigortalılık süresini dolduran kadınlar prim eksik günlerini tamamlayabilirler. 3 çocuğa kadar (1 çocuk için 2 Yıl borçlanabilir) günlük 12,10.-TL. bedel ödeyerek doğum borçlanması yapıp erken emekli olabilirler. Ayrıca doğum borçlanması Bağ-kur ve Memur kadınlara da tanındı.
02- TEMİZLİĞE GELEN KADINLARIN SSK. DURUMU
Evinde temizlikçi kadın çalıştıranlar SGK. nın hazırlayacağı bir belgeyi düzenleyip çalışanla birlikte imzalayıp, SGK. kurumuna verecek
a) Bir ayda 9gün ve az çalışanlar için 2014 yılı sonuna kadar günlük 37,80.-TL yi çalıştığı gün sayı ile çarpıp çıkan rakamın %2 İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası olarak ödeyecek.
b) Bir ayda 10 gün ve daha fazlası çalışanlar için işveren tarafından normal SGK. dosyası açılıp ödemesi yapılacak.
03- GELİR TESPİTİ İÇİN FIRSAT (GSSP)
Şimdiye kadar Genel Sağlık Sigortası için baş vurmamış ve yüksek kademeden borçlanan çalışmayanlar 6 ay içinde gelir tespiti için başvurup yeniden yapılandırırsa borçları tekrar hesaplanır ve ister taksitle isterse peşin ödeyebilir.
· Aylık Geliri 378.-TL. az olanlar GSSP ödemeyecek (Asgari ücretin bürüt tutarının 3/1)
· Aylık Geliri (378 .-TL – 1.134.-TL.) arasında olan 45.40.-TL. GSSP Ödeyecek
· Aylık Geliri (1.134.-TL. – 2.268.-TL.) arasında olan 136,10.-TL. GSSP Ödeyecek
· Aylık Geliri 2.268.-TL. fazla olan 272,20.-TL. ödeyecek tir.
04- VERGİ AFFI NASIL UYGULANACAK
30 Nisan 2014 tarihine kadar gelir vergisi, kurumlar, katma değer, özel tüketim, stopaj, damga vergisi gibi beyana dayalı tüm vergiler ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizi, gecikme zamları kanun kapsamındadır. Ayrıca 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden yıllık harçlar, motorlu taşıtlar vergisi, araç muayne harçları, trafik cezaları, idari para cezaları, nüfus para cezaları,KGS. ve OGS. Geçişleri, Gümrük Vergileri, Oda aidatları, Esnaf ve Sanatkarların üyesi oldukları oda aidatları, SGK. Prim borçları ve cezaları…,..vs. gibi vergi ve ödemeler Kanun kapsamındadır.
BAŞVURU
11/09/2014 tarihinden 30/11/2014 tarihine kadar bağlı bulundukları Vergi Dairelerine yapabilirler.
BORÇLAR HANGİ SÜREDE ÖDENECEKTİR
İster tek seferde isterse 18 eşit taksit ikişer aylık dönemler halinde öder. Tek seferde ödeme yapmak isteyen mükelleflere ayrıca taksitli ödemelerde alınan herhangi bir katsayı ve faiz uygulanmaz.
ÖRNEK
ABC Firması 30/04/2014 tarihi itibari olan vergi borçlarını Torba Yasadan yararlanıp yeniden hesaplattırmış ve 100.000.- TL. olduğunu varsayalım.
· 31/12/2014 tarihine kadar peşin öder ise 100.000.-TL. olarak öder
· 6 taksitte öder ise toplam 105.000.-TL. öder
· 9 taksitle öder ise toplam 107.000.-TL. öder
· 12 taksitle öder ise toplam 110.000.-TL. öder
(MuhasebeTR den alıntı YMM.Abbas Coşar)
05- DEVAM EDEN DAVALARIN DURUMU
Aftan yararlanmak isteyen borçluların madde de belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanunu yollara başvurmamaları şarttır. Davadan vazgeçme dilekçelerini ilgili makama verip, bu şekilde müracaat etmeleri gerekir. (Uygulamalar için ilgili Vergi Dairelerinden bilgi alınabilir.)
06- SÜRESİNDE ÖDENMEYEN VEYA EKSİK ÖDENEN TAKSİTLER
Ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yılında iki veya daha az (2014 takvim yılı için bir) taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen
taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme
zammı ile birlikte ödenmesi şartıyla bu madde hükümlerinden yararlanılır. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla (2014 takvim yılı için birden fazla) taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu madde hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir.
(MuhasebeTR den alıntı KGK. Koray ATEŞ)
07- KAYITLARDA YER ALDIĞI HALDE İŞLETMEDE BULUNMAYAN KASA VE ORTAK ALACAKLARI HAKKINDA
Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, 31 Aralık 2013 tarihi itibari ile düzenledikleri bilançolarda ortaklara alacaklı bulunduğu tutarlar ile ortaklara borçlu bulunduğu tutarlar arasındaki net alacak tutarı ile kasa hesabındaki fazla gözüken rakam, bu kanunun yayınlandığı tarihi izleyen üçüncü ayın sonuna kadar bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan ederek kayıtlarını düzeltecek. Beyan edilen oranın %3 hesaplanın ödenecek.